Maayke


Dit jaar ben ik 11 jaar `professioneel kunstenaar`. Ik ben bevoorrecht en realiseer mij goed dat ik in de gelukkige positie ben dat mijn werk goed wordt verkocht, ik mijn eigen business en studio kan runnen met fijne assistenten en stagiairs. Ik heb 2 geweldige loyale (vaste) galeries. Zij tonen mijn werk op bijna alle kunstbeurzen in NL, verzorgen mooie soloshows en ben sinds een paar jaar ook goed vertegenwoordigd in het buitenland.

Maar ik heb onrust. Het kunstenaarschap is een mooi maar heftig `vak`, emotioneel en altijd confronterend. Daarom heb ik recent besloten om mij 2 jaar terug te trekken van de Nederlandse kunstmarkt, even niet meer zichtbaar zijn op beurzen en in toonzalen, waardoor ik me vrijer zal voelen. Vrij in mijn hoofd, geen verbondenheid, geen druk om te leveren. Ik voel de noodzaak de diepte in te gaan, (weer) op zoek naar wat ik wil en wat ik (nog meer) kan. Experimenteren en ontdekken.

Mijn schilderijen zijn leesbaar als een biografie. Ik druk mijn gevoel, mijn ziel, uit op doek. Het leven is goed voor mij maar heeft de afgelopen jaren, gewild en ongewild, emotioneel veel commitment gevraagd. Tijd om ‘de ui’ verder af te pellen en het om te zetten in nieuw hervonden creativiteit. Ik ben intens dankbaar voor mijn prachtige gezin en de plek waar ik me in deze wereld bevind. Maar juist daardoor voel ik me verplicht weer te kunnen verrassen, niet alleen mijzelf en mijn galeriehouders maar vooral mijn publiek. Ik ga de komende tijd werken aan een nieuwe collectie. Ik wil daarvan kunnen zeggen `dit is het beste en het diepste, dit is de bodem’. Ik verlang ernaar dit te kunnen doen, experimenteren, zonder de druk van een expositie, opdracht of een beurs, zonder dat er schilderijen (vaak nog nat) uit mijn atelier worden geplukt voor ik zelf door heb in welke fase ik me bevind.

‘Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de echte werkelijkheid’ en daar ga ik (verder) naar opzoek.

Een deel van dit proces zal ik in de vorm van foto’s, schetsen, film en tekst op mijn website, Instagram of FB blijven tonen. Twee jaar zonder publiek zal me niet in de koude kleren gaan zitten dus op deze manier hou ik toch de mogelijkheid tot dialoog en het geeft me een podium.

Lieve groet Maayke


Uw vermelding

Bent u eigenaar van dit bedrijf en wilt u zaken wijzigen? Of heeft u een bedrijf en denkt u in aanmerking te komen voor een vermelding op GuldenGids? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. op dit moment kunt u het beste mailen naar beheer[at]guldengids.nl.